3 Tips Untuk Mencari Destinasi Tempat Makan Anda.

Perut terasa lapar?

Mempunyai kesukaran untuk memilih tempat makan?

Ingin mencuba sesuatu yang baru tetapi tidak tahu bagaimana?

Tahukah anda, kini informasi tempat makan yang menarik dan berdekatan dengan anda boleh didapati dari hujung jari anda?

Di sini kami akan berikan anda 3 tips bagaimana ingin mencari destinasi tempat makan yang menarik, sesuai dengan cita rasa anda.

1. Internet

Mulakan dengan menggunakan laman web pencari seperti Google, Bing atau Yahoo untuk mencari tempat makan yang terdekat dengan anda.

Jika anda tinggal di bandar-bandar utama seperti Kuala Lumpur, Shah Alam atau Ipoh, besar kemungkinan mudah untuk anda jumpa tempat-tempat makan yang menarik di sana.

Kebiasaanya, sekiranya pemilik restoran itu berdaftar dengan Google, maka restoran mereka akan terpapar di bahagian tepi di page hasil carian tersebut.

Sekiranya terdapat beberapa lagi pilihan yang lain, maka Google akan menghimpunkan ke semua restoran-restoran tersebut di dalam sebuah peta (Google Maps).

Jika restoran itu tidak terpapar dalam senarai carian itu, tidak mustahil restoran itu untuk tersenarai dalam salah satu blog atau review orang lain dalam senarai carian tersebut. Cuba anda klik pada salah satu blog/review tersebut untuk mencari maklumat mengenai tempat makan tersebut.

Namun jika anda tidak menjumpai mana yang berkenan di hati, jangan risau, terdapat banyak lagi cara lain yang anda boleh dapat. Baca yang seterusnya.

2. Majalah

Jika anda minat untuk membaca majalah ataupun ahli keluarga anda pembeli setia untuk apa-apa majalah, ambil satu dan lihat di bahagian belakang majalah tersebut.

Kebiasaanya, sesebuah majalah akan mempunyai ruangan khusus untuk tujuan pengiklanan dan restoran-restoran akan mengiklankan maklumat berkaitan restoran mereka di ruangan tersebut.

Ianya lebih mudah sekiranya anda melanggani majalah tempatan kerana restoran-restoran yang diiklankan itu sudah pasti berhampiran dengan anda.

Sekiranya anda menjumpai mana-mana iklan tempat makan yang anda berkenan, maka hubungi mereka segera.

3. Pandu Keluar

car, driving by, fast

Jika anda tidak juga menjumpai lagi tempat makan yang anda inginkan, maka kami nasihatkan anda untuk ambil kunci kereta dan keluar sahaja dari rumah untuk mencari makanan pilihan di hati anda.

Kaedah YOLO (You Only Leave Once) ini menjadikan misi mencari makanan anda penuh dengan kejutan tanpa yang disangka-sangka.

Mungkin anda terpaksa pandu 5 atau 10km dari rumah anda untuk ke tempat makan yang anda inginkan.

Tetapi adakah ia berbaloi?

Sudah tentu!

Kerana anda mungkin akan jumpa tempat makan yang belum pernah anda tahu kewujudannya. Inilah peluang untuk anda luaskan taklukan foodhunting anda, merasai sesuatu yang belum pernah anda nikmati sebelum ini.

Masih tidak jumpa?

Sekiranya anda mempunyai kesukaran untuk mencari tempat makan menarik yang sesuai untuk anda, maka kami sedia membantu.

RasaHub adalah satu-satunya laman web sebagai enjin carian restoran di Malaysia yang dapat membantu anda mencari restoran yang sesuai untuk anda.

 

 

Leave a Reply