Bagaimana anda memilih sesebuah tempat makan?

Adakah sebuah sambutan seperti sambutan hari jadi, anniversary atau perayaan itu membentuk pilihan anda? Atau, makanan yang dihidangkan adalah faktor yang utama? Bukankah perkhidmatan yang disediakan, suasana dan lokasi tempat makan itu juga penting? Atau, adakah anda memilih sesebuah tempat makan itu hanya semata-mata pada rating atau review yang diberikan?

Persoalannya, apakah kaedah yang terbaik untuk memilih sesebuah tempat makan yang anda hendak pergi itu?

Sekiranya anda tidak menjumpai kaedah yang terbaik antara senarai ini, abaikan 6 yang pertama dan ambil yang ke-7 sahaja.

Selamat membaca!

Panduan Terbaik Memilih Tempat Makan

Ramai di antara kita yang malas nak buat kajian dan lebih memilih untuk pergi sahaja ke sesebuah restoran itu tanpa melihat apakah latar belakang restoran tersebut. Mungkin ia sesuai bagi orang yang sudah tahu apa yang hendak di makan atau sudah biasa dengan restoran tersebut. Bagaimana pula dengan anda yang ingin merasai sesuatu yang baru? Anda akan menghadapi risiko pengalaman yang buruk sekiranya anda tidak membuat keputusan yang baik sebelum pergi ke sesebuah tempat makan itu.

Di sini, RasaHub sebagai sebuah portal makanan, ingin memberi anda tips untuk memilih tempat makan yang sesuai dengan kehendak anda.

1. Lokasi

Lokasi merupakan faktor yang penting untuk diambil kira sebelum memilih sesebuah tempat makan itu. Kalau kita lapar ketika kita sedang sibuk melayan permainan Dota atau cerita Korea di rumah (kebetulan mak tak masak haritu), sudah pasti kita ingin makan di tempat berhampiran dengan kita kan? Kalau kita sedang merancang untuk sebuah percutian ke pulau, sudah pasti kita memilih untuk makan di lokasi berhampiran dengan pantai kan? Kalau kita ingin menyambut anniversary perkahwinan kita, sudah pasti kita akan pilih lokasi yang cantik dan romantik kan?

Haa ke semua situasi ini memberi gambaran betapa pentingnya sebuah lokasi tempat makan itu. Janganlah kita silap membuat pilihan yang tidak kena dengan situasi semasa kita. Janganlah kita pergi ke sebuah restoran yang biasa-biasa sedangkan kita ingin menyambut sebuah sambutan istimewa yang dibuat mungkin sekali seumur hidup.

Lokasi memainkan peranan yang penting dalam memberikan suasana dan pengalaman yang menarik dan sesuai dengan kehendak kita. Maka jika anda ingin sesuatu suasana yang berbeza dan istimewa, buatlah kajian yang secukupnya.

Di internet terdapat pelbagai sumber yang anda boleh peroleh tentang restoran-restoran dan di manakah lokasinya.

Sebagai portal tempat makan No.1 di Malaysia, RasaHub mempunyai database yang luas tentang lokasi setiap restoran di Malaysia. Boleh lihat di sini.

Walaupun lokasi tempat makan itu tidak menjanjikan kualiti makanan atau perkhidmatan, tetapi pasti ianya akan memberikan sebuah pengalaman yang sesuai seperti apa yang anda inginkan.

2. Makanan

Makanan yang dihidangkan pada sesebuah tempat makan itu merupakan antara faktor yang penting atau yang paling penting bagi sesetengah orang. Hidangan yang sedap sudah pasti menjadi pilihan anda sebagai seorang pelanggan. Siapa yang sanggup bayar kepada makanan yang tidak berkualiti kan?

Tetapi, kami pasti, anda mesti pernah menjadi mangsa kepada makanan yang tidak mencapai expectation anda. Sama ada makanan itu tidak sedap, kurang masin, terlebih gula atau apa sebab sekali pun, ia pastinya mendatangkan pengalaman yang buruk kepada anda.

Namun, apakah cara terbaik untuk memastikan restoran yang kita pilih itu menghidangkan makanan yang sesuai dengan apa yang kita nak?

Antara yang kita boleh pertimbangkan adalah melalui, gambar-gambar hidangan mereka. Jika anda ingin pergi ke sesebuah restoran itu, pergi ke laman media sosialnya atau laman web mereka, dan lihat apakah hidangan yang mereka sediakan. Walaupun gambar sahaja tidak cukup untuk memberi definisi sedap atau tidak hidangan yang disediakan, namun ia dapat memberikan anda gambaran adakah sesebuah hidangan dibuat dengan baik atau sekadar sambil lewa sahaja oleh restoran itu.

Di RasaHub juga menyediakan pelbagai gambar-gambar yang berkualiti dan up-to-date pada setiap restoran yang berdaftar di bawah database kami.

Anda juga boleh menilai kualiti makanan berdasarkan review & rating yang diberikan kepada restoran tersebut. Komen-komen yang positif kebiasannya akan menggambarkan kualiti hidangan yang baik oleh restoran tersebut. Sekiranya ramai pelanggan yang berkongsi tentang hidangan yang tidak menepati cita rasa mereka, besar kemungkinan tempat makan itu memberikan hidangan yang tidak memberangsangkan. Jika anda berada di tempat mereka, mungkin sahaja anda sendiri akan rasa menyesal memilih tempat makan tersebut.

Sekiranya anda ingin berkongsi pengalaman tempat makan yang anda pernah pergi, berkongsi dengan kami sekarang supaya orang lain juga boleh mendapatkan manfaatnya.

Oleh itu, membuat kajian terlebih dahulu tentang makanan yang ingin dinikmati adalah perkara yang penting untuk dibuat dalam membuat pemilihan sesebuah tempat makan. Jangan buat silap lagi dalam membuat pilihan. Kualiti makanan patut dijadikan keutamaan yang tertinggi.

3. Perkhidmatan

Pernah tak apabila anda pergi ke sesebuah restoran dan anda terpaksa tunggu lama untuk si pelayan datang untuk ambil order anda? Dalam keadaan lapar, sudah pasti anda ibarat singa yang sedang mengaum inginkan makanan. Kemarahan dalam diri tidak lagi ditahan, dan akhirnya anda tinggalkan restoran tersebut dan pergi ke restoran sebelah yang lebih cepat dan efisien dari segi perkhidmatannya.

Perkhidmatan sesebuah tempat makan merupakan antara faktor yang penting anda patut ambil kira. Walaupun dengan mempunyai lokasi yang strategik, makanan yang sedap tetapi mempunyai servis yang tidak berkualiti, sudah pasti ia akan melahirkan pengalaman yang tidak seronok bagi anda.

Perkhidmatan yang baik adalah menjadi sumber utama sesebuah tempat makan itu mempunyai pelanggan yang sama setiap hari atau dikenali sebagai repeating customer. 75% pelanggan yang datang ke restoran yang sama adalah disebabkan perkhidmatan mantap yang diberikan kepada mereka.

Sekiranya anda melihat sesebuah restoran itu dikunjungi oleh orang yang sama setiap hari, maka ia adalah sebuah tanda yang menunjukkan perkhidmatan yang disediakan oleh restoran itu adalah sangat berkualiti.

Seperti juga bagaimana hendak menilai sama ada hidangan yang disediakan itu baik atau tidak, review yang diberikan kepada restoran itu oleh bekas pelanggan boleh dijadikan sumber informasi tentang perkhidmatan yang disediakan. Anda pasti biasa dengar bagaimana rakan-rakan anda mengesyorkan atau melarang anda pergi ke sesebuah tempat makan atas sebab-sebab yang tertentu. Maka, inilah antara contoh review yang anda boleh peroleh selain daripada review yang ada di internet.

Sekiranya anda ingin berkongsi pengalaman tempat makan yang anda pernah pergi, berkongsi dengan kami sekarang supaya orang lain juga boleh mendapatkan manfaatnya.

4. Harga

Bagi sesetengah orang, harga merupakan elemen yang penting dalam menentukan restoran mana yang patut dipilih. Bagi yang mempunyai bajet yang rendah, sudah pasti restoran-restoran seperti restoran jenis fine dining tidak menjadi pilihan yang utama.

Namun begitu, bukanlah harga menjadi kayu ukur kepada kualiti servis atau makanan yang diberikan oleh sesebuah restoran itu. Apa yang paling penting di sini adalah, apakah yang kita akan peroleh daripada harga yang kita bayar itu. Kalau kita bayar mahal, tetapi layanan dan makanan yang kita peroleh adalah teruk, nak buat apa kan? Adalah lebih baik sekiranya kita pergi ke gerai-gerai makanan yang murah, yang di mana mak cik atau pak cik yang menjaga kedai itu memberikan kita senyuman yang manis sambil menghidangkan makanan yang sedap lagi murah kan?

Harga tidak menjanjikan kualiti makanan atau servis yang diberikan. Anda harus selidik dahulu berapakah yang kebiasannya dikenakan pada setiap menu yang ada dan lihat apakah kualiti yang berikan, berdasarkan review ataupun kajian anda sendiri. 

Mungkin agak sukar untuk anda mencari harga hidangan yang disediakan oleh sesebuah restoran itu, tetapi langkah yang paling mudah adalah untuk melihat page Facebook mereka. Melalui page mereka, kita dapat agak berapakah harga kebiasaan hidangan-hidangan yang disediakan.

Apapun yang paling penting adalah untuk mendapatkan harga yang sesuai dengan kualiti makanan dan servis yang diberikan. Cari restoran yang mempunyai kredibiliti dalam menyediakan makanan yang menarik dan servis yang baik, kemudian barulah tentukan berapa harga yang sesuai dengan apa yang mereka tawarkan.

5. Kebersihan

Kebersihan sesebuah tempat adalah menjadi faktor yang sangat penting bagi masyarakat zaman sekarang. Apabila kepelbagaian virus yang kian merebak akibat dari budaya pemakanan yang tidak bersih menyebabkan rakyat Malaysia lebih skeptik dan bersifat hati-hati dalam memilih sesebuah restoran. Anda pun pastinya begitu juga kan?

Oleh itu, demi kesihatan anda, kami sarankan anda memilih restoran bukan pada servis atau makanan sahaja, tetapi juga kebersihan restoran tersebut. Kadang-kadang, restoran itu nampak cantik, kemas dan bersih dari halaman masuknya, tetapi, jika anda perhatikan di sebalik bangunan itu, kebersihannya tidak dijaga. Makanan yang dimasak di tepi longkang, tikus yang merayau di sebalik beras, ayam yang dibasuh di atas lantai dan pelbagai lagi sudah pasti anda akan berasa loya untuk makan.

Kunci utama di sini adalah, kebersihan makanan adalah asas kepada pemilihan makanan yang sihat. Jika diabaikan kebersihan makanan, maka terabai jualah kesihatan anda.

Pastikan sebelum anda masuk kedai tersebut, teliti semula bagaimanakah keadaan dapur mereka. Anda harus sentiasa ingat, kualiti makanan bukan terletak pada kesedapan makanan itu sahaja, tetapi juga terletak pada bagaimana makanan itu disediakan.

6. Kemudahan yang disediakan

Sekiranya anda ingin menyambut hari yang istimewa bersama orang yang tersayang, atau ingin membuat majlis makan-makan bersama rakan pejabat atau ingin menyambut apa sahaja jenis jamuan makan, anda pasti memilih sebuah tempat makan itu berdasarkan kemudahan yang disediakan.

Sekiranya anda ingin membuat jamuan berbuka puasa, sudah pasti anda ingin sebuah tempat makan yang mempunyai surau yang berhampiran, sekiranya anda ingin menyambut ulang tahun perkahwinan, sudah pasti anda ingin tempat yang mempunyai penghawa dingin atau sekiranya anda ingin makan sambil menyiapkan projek, pastinya anda inginkan tempat makan yang mempunyai WiFi.

Terdapat pelbagai senario yang menyebabkan anda memilih tempat itu berdasarkan kemudahan yang disediakan. Sekiranya anda hanya ingin singgah sementara dan tidak memerlukan apa-apa selain makanan, kemungkinan kemudahan yang disediakan pun tidak relevan untuk anda.

Tetapi jika bagi anda yang mempunyai permintaan yang khusus, kami sarankan anda supaya membuat kajian terlebih dahulu adakah tempat makan itu mempunyai kemudahan yang sesuai dengan permintaan anda.

7. Firasat

Mungkin anda pelik kenapa kami masukkan elemen firasat dalam topik kali ini. Tetapi percaya atau tidak, 70% manusia membuat keputusan berdasarkan firasat mereka? Ya, firasat adalah sesuatu yang terbenam di dalam jiwa manusia dan ianya adalah banyak dipengaruhi oleh pengalaman dan pengetahuan manusia itu sendiri.

Malaysia terkenal dengan kepelbagaian jenis makanan dan restoran yang unik lagi menarik. Daripada sesedap-sedap makanan hinggalah seteruk-teruk perkhidmatan yang diberikan, sudah pasti anda mempunyai pelbagai pengalaman dan pengetahuan yang menarik.

Maka, berdasarkan firasatlah anda boleh gunakan sebagai kaedah yang terbaik untuk memilih sesebuah tempat makan itu. Mungkin sahaja tempat makan itu memenuhi segala 6 kriteria yang kami sebutkan di atas, tetapi sekiranya gerak hati anda katakan ada sesuatu yang tidak kena, maka ikutlah gerak hati tersebut.

Mungkin Tuhan ingin menunjukkan anda jalan yang lebih baik dan ingin melindungi anda daripada memakan sesuatu yang terlarang oleh-Nya.


Itu sahajalah 7 perkara penting yang patut anda tahu sebelum anda memilih sesebuah tempat makan. Ia bukanlah kriteria yang wajib anda ikuti, tetapi ia adalah salah satu panduan asas yang anda harus tahu dalam membuat pilihan.

Apapun, kami serahkan kepada anda sebagai seorang pembaca untuk menilai sejauh manakah kepentingan kriteria-kriteria yang kami berikan ini.

Soalan terakhir, apakah cara anda dalam memilih sebuah restoran itu?

Berikan komen anda di bawah, kami sangat alu-alukan pendapat daripada anda.

Sekian sahaja daripada kami.

Leave a Reply