Jom ke tempat makan menarik di sekitar Melaka!

Sebelum ini, kami pernah mengulas tempat makan menarik di Melaka di dalam artikel ini. Kali ini, kami ingin membawa anda lagi ke restoran-restoran yang ada di sekitar Melaka yang patut anda kunjungi!

Perhentian Kuih Kampong

Tempat Makan Menarik di Melaka
Sumber: Facebook Perhentian Kuih Kampung, Ujong Pasir, Melaka

Jika anda terasa ingin menikmati kuih – kuih kampung di Melaka, ada satu tempat yang boleh anda kunjungi.

Anda boleh jelajah ke Perhentian Kuih Kampong yang sememangnya menyediakan pelbagai jenis kuih – muih kampung yang agak jarang kita jumpa di mana – mana. Ia terletak di Jalan Ujung Pasir di Bandar Melaka dan tidak jauh dari Hotel Arenna De Luxe Hotel.

Perhentian Kuih Kampong sememangnya sentiasa menjadi tumpuan masyarakat setempat tidak mengira bangsa malah ia turut dikunjungi oleh pengunjung luar sehinggakan sanggup mencari lokasi Perhentian Kuih Kampong ini. Memandangkan kedai ini terletak di bawah sepohon pokok angsana, maka ia turut dikenali dengan nama kedai bawah pokok.

Kuih – kuih yang dijual merupakan kuih – muih tradisional namun kuih – muih masa kini turut terdapat di sini. Anda boleh melihat  deretan kuih – muih diletakkan di dalam tray yang disediakan dan boleh memilih sendiri kuih – muih pilihan anda. Antara kuih muih yang boleh anda dapati di sini adalah kuih lepat pisang, lepat labu, lepat ubi, kuih talam, kuih talam keladi, kuih talam durian, cara berlauk, karipap, cucur badak, kuih keria gula Melaka, kuih koci, apam, kuih bingka dan bermacam – macam lagi sehingga tidak terkira jumlahnya.

Yang pasti kuih – muih di sini terasa keasliannya serta sedap dimakan. Selain kuih muih juga, anda boleh menikmati hidangan yang agak berat antaranya Mee Kari dan Mee Hailam. Kedua – dua hidangan ini turut menjadi pilihan pengunjung.

Tempat Makan Menarik di Melaka
Sumber: Facebook Perhentian Kuih Kampung, Ujong Pasir, Melaka

Anda juga boleh menikmati Nasi Lemak Daun Pisang, malah Asam Pedas juga ada dijual di sini. Kuih pau yang gebu serta lembut juga sering kehabisan awal kerana intinya yang padat dan sedap. Kuih – muih di sini dijual dengan harga yang murah dan berbaloi jika anda mencubanya.

Gerai Perniagaan Cucur Udang Alor Gajah

Tempat Makan Best di Melaka
Sumber: Facebook Melaka Negeriku

Kali ini penulis nak bawa anda semua ke Alor Gajah untuk menikmati hidangan cucur udang.

..Apa tempat makan menarik di sekitar Alor Gajah ni?

Haa, jom kita ke Medan Selera Pasar Menggong, Alor Gajah Melaka untuk mencari gerai yang menjual cucur udang yang famous di sini. Jika anda tiba di Medan Selera Pasar Menggong jangan terkejut sekiranya terlihat orang ramai berdiri di dalam satu barisan.

Mereka ini sedang beratur untuk mendapatkan cucur udang yang dijual di gerai no. 1 yang dikenali sebagai Perniagaan  Cucur Udang Alor Gajah.

Tempat Makan Best di Melaka
Sumber: Facebook Melaka Negeriku

Kebanyakan pelanggan tetap yang setia mendapatkan cucur udang di sini mengatakan keistimewaan cucur udang di sini adalah kerana gabungan kuahnya yang mempunyai rasa yang begitu sempurna di mana ia cukup terasa pedasnya dan sedikit manis menjadikan ia satu hidangan yang hebat untuk dinikmati.

Anda juga boleh memilih cucur udang bersama, sosej, nugget, fish cake, tauhu dan bermacam lagi menu sampingan untuk dimakan bersama.

Gabungan bahan – bahan yang dipilih disertai dengan kuah yang unik ini membuatkan anda pasti teringat – ingat kesedapan cucur udang di sini setelah menikmatinya. Adalah disarankan untuk anda menikmati hidangan di sini berbanding dibungkus kerana keenakan dan kerangupan cucur udang masih terasa segar berbanding jika dibawa pulang.

Roti Canai Kayu Arang

Tempat Makan Best di Melaka
Sumber: Blog Rebecca Saw

Roti Canai Kayu Arang merupakan salah satu hidangan yang agak unik yang boleh anda dapati di negeri Melaka. Apa yang menariknya di sini? Dapur yang digunakan untuk memasak roti canai menggunakan kayu arang dan bukan menggunakan dapur gas biasa.

Oleh sebab itu ia dipanggil Roti Canai Dapur Arang. Roti Canai yang dimasak melalui pembakaran arang membuatkan roti canai ini terasa lain daripada yang lain, malah ia lebih beraroma, lembut sera lebih enak.

Restoran best di Melaka
Sumber: Rebecca Saw

Selain roti canai, terdapat juga menu – menu lain yang boleh anda nikmati di sini antaranya Lontong, Mee Kari, Nasi Lemak Kukus, Ayam Crispy, Sotong King, Bihun Soto, Nasi Soto dan Kuih – Muih malah terdapat juga menu lain.

Biarpun terdapat  menu – menu lain, namun yang tetap menjadi pilihan di sini adalah Roti Canai Kayu Arang. Anda juga boleh mencuba Roti Canai Nachos yang tak pernah dijual di tempat lain dan boleh juga mencuba Roti Tampal Dangdut.

Gerai makan ini terletak di kawasan rumah pemilik gerai dan persekitaran cukup redup dengan pepohon yang agak besar di sekeliling gerai meredupkan suasana gerai. Pengunjung ke gerai ini cukup ramai setiap hari, bukan sahaja masyarakat setempat malah ada juga pengunjung luar yang ingin mencuba keunikan Roti Canai Kayu Arang ini.

Keunikan rasa roti canai di sini menjadi perhatian pengunjung – pengunjung luar dan juga membuatkan kawasan ini agak sesak sewaktu hujung minggu dan hari kelepasan awam. Gerai ini hanya dibuka seawal jam 6.30 pagi sehingga jam 12.00 tengahari.

 


 

Sekiranya anda di Melaka, kunjungilah salah satu tempat makan menarik yang kami cadangkan ini. Kongsikan artikel kepada rakan-rakan anda dan ajak mereka sekali untuk foodhunting bersama anda. Tak rugi beb!

Berikan komen anda di bawah sekiranya anda mempunyai sebarang persoalan dan cadangan terhadap artikel yang kami tulis

Leave a Reply