Jelajah Pelbagai Restoran Terbaik di Sungai Buloh

Kali ini, RasaHub ingin membawa anda untuk menjelajahi restoran terbaik di sekitar Sungai Buloh yang mungkin anda belum pernah cuba lagi!

Sungai Buloh yang juga terkenal dengan hentian rehat dan rawatnya yang mempunyai pelbagai jenis restoran, merupakan salah satu destinasi tempat makan yang anda WAJIB kunjungi!

Ilin Cendol House

Restoran Terbaik di Sungai Buloh: ilin cendol sg buloh
Sumber: Facebook Ilin Cendol

Ilin Cendol House terletak di Bandar Baru Sungai Buloh dan berhampiran pasaraya ECONSAVE Sg Buloh. Kedainya hanya merupakan sebuah kiosk sederhana besar menyajikan pelbagai hidangan cendol.

Selain cendol biasa, Ilin Cendol House turut menyajikan cendol pulut, Cendol Keladi, Cendol Jagung, Cendol Kacang, Cendol Campur, Cendol Durian dan Cendol Special.

Restoran Terbaik di Sungai Buloh: ilin cendol sg buloh
Sumber: Blog Sally Samsaiman

Harganya memang murah dan sudah pasti anda akan kembali mendapatkan cendol di sini kerana kelazatan cendol yang disediakan serta harga yang sangat berpatutan.

Biarpun gerai ini dinamakan Ilin Cendol House, namun ia juga menyajikan ABC untuk para pelanggannya. Gabungan pelbagai bahan di dalam ABC membuatkan anda tersenyum puas.

Gerai ini juga menghidangkan menu sampingan lain antaranya mee udang, mee kari dan nasi berlaukkan asam pedas. Pemilik gerai ini sentiasa bercita – cita besar untuk mengembangkan perniagaannya dengan menambah menu baru iaitu Yong Tau Fu kepada para pelanggannya.

Lokasi Ilin Cendol House ini mungkin agak jauh dari ibukota, tapi rasanya tak salah anda singgah di sini untuk mencuba.

Warung Kita

Restoran Terbaik di Sungai Buloh: Warung Kita
Sumber: Facebook Warung Kita

Nasi Mmanggey merupakan makanan yang sangat popular di sini. Warung Kita adalah antara restoran terbaik yang terletak di Sg. Buloh menghidangkan nasi kukus bersama ayam cincang. Nasinya di kukus dan berlaukkan ayam goreng yang dicincang serta kuah dan sambal.

Ayam cincangnya pula tidaklah dicincang kecil, tetapi bersaiz besar. Hidangannya mungkin nampak biasa-biasa sahaja, namun apabila digabungkan bersama kuahnya yang sedap dan sambal yang agak pedas, hidangan ini menjadi istimewa dan berbeza apabila dinikmati.

Restoran Terbaik di Sungai Buloh: Warung Kita
Sumber: Facebook Warung Kita

Anda juga boleh menikmati minuman popular ketika ini iaitu coconut shake, air kelapa baldi dan ABC oreo. Yang pasti, air kelapa baldi itu bukan sekadar nama tetapi memang dihidangkan di dalam baldi kecil untuk sebiji kelapa muda ya !

Namun begitu, apabila anda ingin menikmati hidangan di sini, kesabaran anda perlu lah tinggi. Nak tahu kenapa ?

Pelanggan yang datang menjamu selera di sini sememangnya ramai. Konsep kedai makan ini ialah layan diri. Jika anda ke sini, jangan terkejut jika terpaksa beratur selama 1 – 2 jam hanya untuk membeli makanan dan minuman.

Restoran ini menyediakan 3 ruang makan di mana 2 ruang makan adalah tempat makan biasa dan 1 ruang makan lagi adalah ruang makan bersila.

Kadang-kala, anda terpaksa menunggu sehingga meja kosong untuk makan tengahari di sini. Walaupun terpaksa menunggu lama,

Hidangan yang akan anda dinikmati membuatkan anda sangat berpuas hati biarpun terpaksa menunggu lama.

Tentang harga makanan di sini tidak perlu anda risau kerana harganya sangat berpatutan iaitu RM 4.50 untuk Nasi Mmanggey biasa, tetapi jika ada memesan Nasi Mmanggey special pula harganya sedikit berbeza namun kuantiti nasi dan lauknya lebih banyak daripada biasa.

Sate Sri Subang

Restoran Terbaik di Sungai Buloh: Sate Sri Subang
Sumber: Facebook Sate Sri Subang

Jika anda berada di Kajang, sate Kajang sangat sinonim di bandar tersebut. Sebut sahaja sate Kajang, sudah pasti ramai yang mengetahui kewujudannya. Sehinggakan ada yang datang dari jauh semata – mata ingin menikmati sate Kajang ini.

Namun begitu, di Sungai Buloh juga terdapat sate yang sangat popular di kalangan masyarakat di sana. Anda sebut sahaja di mana gerai Sate Sri Subang, pasti ramai yang tahu.

Keenakan sate di Sungai Buloh juga tiada tandingannya. Sate Sri Subang menjanjikan kepuasan bagi para pelanggan yang menikmati hidangan satenya.

Sate ayam dan daging yang dijual dibakar sempurna dengan rempah ratusnya yang tersendiri membuatkan anda tidak kecewa untuk menikmatinya.

Ketulan dagingnya pula tidak terdapat banyak lemak yang memualkan. Saiz satenya juga agak besar dan sesuai dengan harga yang dikenakan.

Walaupun satenya agak besar, namun anda tidak perlu risau kerana dagin satenya lembut dan tidak liat. Sate yang dibakar juga tidak terlalu kering dan terasa sangat juicy membuatkan anda ingin terus menikmatinya tanpa henti.

Kuah kacang untuk dimakan bersama sate pula sangat sedap dengan kekacang yang masih terasa dan boleh dikunyah lembut.

Restoran Terbaik di Sungai Buloh: Sate Sri Subang
Sumber: Facebook Sate Sri Subang

Selain sate, Mee Bandung juga merupakan menu istimewa di sini. Jika anda ingin mendapatkan sate Sri Subang ini, adalah dinasihatkan agar tidak datang semasa waktu puncak jika tidak sanggup menunggu lama.

Ia terletak di Jalan Kuang, Kampung Cempedak Sungai Buloh dan dibuka dari jam 5.30 petang hingga jam 11.00 malam setiap hari kecuali hari Ahad.

Restoran Asam Pedas Selera Melayu Melaka

Restoran Terbaik di Sungai Buloh: Restoran Asam Padas
Sumber: Facebook Restoran Asam Pedas

Asam pedas sememangnya terkenal di Melaka.

Bercuti ke Melaka sememangnya tidak lengkap jika tidak menjadikan hidangan asam pedas sebagai salah satu menu wajib di Melaka.

Namun begitu, tidak semua orang dapat memenuhi keinginan untuk merasai asam pedas Melaka tatkala jarak yang agak jauh membataskan perjalanan ke sana.

Jika anda berada di Selangor dan mengidamkan asam pedas Melaka, anda tidak perlu lagi ke negeri itu semata – mata ingin menikmati kelazatan asam pedas Melaka.

Restoran Asam Pedas Selera Melayu Melaka telah pun dibuka di TSB Sungai Buloh beberapa tahun yang lalu.

Bagi para peminat asam pedas Melaka, anda boleh datang ke restoran ini dan mencuba sendiri keenakkan asam pedas yang disediakan di sini.

Restoran ini menyediakan pelbagai menu asam pedas untuk para pelanggannya. Antaranya adalah asam pedas ikan pari, asam pedas patin, asam pedas ikan parang dan sayur asin, asam pedas asam, asam pedas siakap dan sayur asin serta asam pedas ayam.

Restoran Terbaik di Sungai Buloh: Restoran Asam Padas
Sumber: Facebook Restoran Asam Pedas

Selain asam pedas, terdapat juga lauk pauk lain disediakan di sini. Asam pedas yang disediakan sangat sedap dengan kuahnya yang pekat dan terasa masamnya.

Sambal belacan bersama ulam-ulaman turut disajikan bagi membangkitkan selera para pelanggan dan anda mungkin terpaksa menambah nasi putih jika menikmati hidangan asam pedas di sini.

Restoran ini dibuka setiap hari kecuali hari Isnin bermula jam 7.00 pagi hingga 10.00 malam. Harganya juga berpatutan.


Ini adalah antara restoran terbaik yang ada di sekitar Sungai Buloh sekiranya anda berminat untuk kunjungi. Tidak dapat dinafikan, terdapat pelbagai lagi jenis restoran yang ada di kawasan ini yang mungkin anda telah kunjungi.

Kongsikan atau cadangkan kepada kami pengalaman-pengalaman tempat makan yang pernah anda nikmati di Sungai Buloh ini.

Leave a Reply